Stilte retraite: hoe je stilte omzet in goud!

Je zou denken dat de meeste mensen het idee om vier uur ’s ochtends wakker te worden en de hele dag gedurende 10 dagen te mediteren, te zwijgen en met niemand oogcontact te maken, een ware hel zouden vinden. Toch is een stilte retraite ontzettend populair geworden, waarbij 10 dagen niet praten, sms’en, internetten, lezen, schrijven, dutten of enige andere vorm van afleiding, hoog in het vaandel wordt gedragen. Een stilte retraite gaat om jou en de gedachten in je hoofd.

Verhoging van productiviteit en creativiteit

Meditatie is zo gangbaar geworden dat grote bedrijven cursussen aan hun personeel aanbieden, aangezien uit studie na studie blijkt dat het helpt om stress en absenteïsme te verminderen, terwijl de productiviteit en creativiteit toenemen.

Een stilte retraite is een volledig seculiere praktijk en beschrijft het mediteren als “een praktische manier om gemoedsrust te bereiken en een gelukkig, productief leven te leiden”. Dus eigenlijk biedt het de gouden sleutel tot geluk. Geen wonder dat stilte retraites vaak volgeboekt zijn.

Emotionele rollercoaster stopzetten

Een van de voordelen van stil zijn en geen afleiding hebben van de gedachten in je hoofd, is dat je alle onbehulpzame gedragspatronen opmerkt waar je in het dagelijks leven in verstrikt raakt. We blijven vaak vasthangen in bepaalde onderwerpen die ons van streek maken, maar eigenlijk zijn deze onderwerpen totaal betekenisloos. Het mooie van stilte retraites is dat je duidelijker kan zien hoe al deze dingen die je van streek maken, gewoon in je hoofd zitten. Het is ook niet noodzakelijk om een stilte retraite te boeken. Je kunt gemakkelijk en eenvoudig jouw eigen stilte retraite samenstellen, thuis of op een leuke en aangename bestemming. De enige regels die je moet volgen zijn: laat mobiele apparaten thuis en zorg ervoor dat je dagelijks bezig blijft met bijvoorbeeld wandelingen in de natuur.